Als we kijken naar het aantal zonnige zomerdagen in de afgelopen 10 jaar, dan constateert Weeronline dat deze ten opzichte van het langjarig gemiddelde flink is gestegen; van 49 naar ruim 60.8.
Een mooi-weerdag is gedefinieerd als een dag waarop de zon minstens 50% van de tijd schijnt, de temperatuur boven normaal ligt en er hooguit 0,2 mm neerslag valt. De 93 van vorig jaar is een absoluut record. Het oude record uit 1947 stond op 83 mooi-weerdagen.
Het aantal mooi-weerdagen in de afgelopen 10 jaar:
- 2018: 93
- 2017: 62
- 2016: 50
- 2015: 60
- 2014: 80
- 2013: 47
- 2012: 44
- 2011: 61
- 2010: 45
- 2009: 66
Bij Weeronline wordt er ook een vertaalslag gemaakt naar de geschiktheid van het weertype voor diverse buitenactiviteiten. Welke activiteiten profiteren van méér zonnige dagen?
Weeronline: “Eigenlijk hebben alle buitenactiviteiten wel geprofiteerd. In de warmste periode sprongen vooral strand, terras en bbq eruit. En was het voor veel mensen wel te warm voor tennissen, golfen, hardlopen en voetbal. Op de allerheetste dagen was het ook te warm voor fietsen en wandelen. Voor kamperen was het natuurlijk een extreem goed seizoen. Watersport was wisselend. Er waren perioden met erg weinig wind, waarin het voor (kite)surfen en zeilen niet heel geschikt was.”
Was dit weertype ook positief voor dagattracties?
Weeronline: “We hebben geen speciaal pretparkenweercijfer, maar ik denk dat je die goed kan vergelijken met wandelen. Op een gegeven moment was het te warm om naar een pretpark te gaan, plus velen trokken naar het strand. Licht wisselvallig weer is voor pretparken beter. Een graadje of 20 met wat stapelwolken en kleine kans op een bui lijkt me ideaal daarvoor.” Met dank aan: www.weeronline.nl
Topjaar 2018 vertaalt zich in méér vakantieplannen in eigen land
Nederlanders willen ten opzichte van vorig jaar vaker op zomervakantie met de caravan en vouwwagen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek naar de vakantieplannen van de Nederlandse bevolking van NBTC-NIPO Research. Onderzoekster Marieke Politiek: “Alhoewel de voorkeur van Nederlanders nog steeds het meest uitgaat naar een vakantie in een hotel, bungalow of vakantiepark, zit de (sta)caravan in de lift. De goede zomer van 2018 lijkt hier een positieve invloed op te hebben. Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, trekken vooral naar Gelderland, Limburg, Drenthe en Zeeland.”
Rekenmodellen aanpassen?
Met een uitspraak over toekomstige klimaatmodellen begeef je je in een lastige discussie. We vroegen ZKA leisure, die veel recreatieprojecten doorrekent, of zij reden zien om berekeningen aan te passen aan de mooi-weercijfers over de afgelopen 10 jaar.
Adviseur Merlijn Pietersma is terughoudend in het aanpassen van de modellen: “Wij stellen dat het uitgangspunt van 10 jaar geleden nog steeds opgeld doet omdat:
Je niet kunt investeren op enkele piekjaren: als je 2018 en 2014 buiten beschouwing laat dan zijn de resterende jaren niet zoveel boven de 50 dagen per jaar.
Bovendien is het campingseizoen niet veel langer geworden; gebruik zal vooral tijdens schoolvakanties en in weekenden zijn en die zijn net zo lang als 10 -15 jaar geleden.
In verlengde van voorgaande zouden we moeten weten kijken of die mooiweer-pieken ook echt tijdens de schoolvakanties en weekenden tussen april – september zijn om terugverdien tijd te verkorten. Het heeft dus pas zin om te rekenen als we wat meer specificering in de lekker weer dagen tussen april-september hebben naar schoolvakanties en weekenden.
Reden om toch te investeren in een zwembad is omdat een groot deel van de kampeermarkt een (binnen- of buiten)zwembad tegenwoordig als een kwalificerende voorziening ziet: een groot deel van de markt verwacht van een bedrijf dat er een zwembad is. Zonder zwembad wordt je bij een bepaalde doelgroep niet eens in overweging genomen. Dus een onderneming kan niet meer zonder, ook al is het een forse kostenpost. Waar het zwembad vroeger een orderwinner was, is het anno 2019 een randvoorwaarde.
Overigens zijn waterspeeltuinen en waterparken bijzonder populair. Vooral full-service campings investeren liever hierin dan in een traditioneel buitenzwembad omdat kinderen ook bij minder warm weer toch met een emmertje, schepje en bootje kunnen spelen. De belevingswaarde van speelparken is geheel anders dan een ‘zwembad-bak-met-water’. “
Investeren in zonbescherming
De zon heeft ook een keerzijde. Mischa Stubenitsky van KWF kankerbestrijding wijst op de risico’s van huidkanker: “Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen 30 jaar sterk toegenomen; het afgelopen jaar hebben 60.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen, en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. Verbranding door de zon is hier van grote invloed op. We gaan vaker en langer naar de zon op vakantie en verbranding op jonge leeftijd, vergroot de kans op het krijgen van melanoom (de dodelijkste vorm van huidkanker) op latere leeftijd.
Welke maatregelen kan een recreatiebedrijf (met o.a. buitenspeelplekken, terrassen en campingplekken) nemen om de risico’s voor hun gasten te beperken?
Stubenitsky: ‘Dat kan door het aanbieden van zonnebrand, maar ook meer schaduwplekken beschikbaar maken. Daarnaast kunnen mensen zelf ook het beste de zon mijden tussen 12 en 15u. En vergeet je ook niet in te smeren als je naar het terras gaat, of je gaat buiten sporten. Dit soort `vergeten zonmomenten` zijn momenten dat je er niet altijd aan denkt, maar ook dan is smeren belangrijk.”
Zonneschermen; veilig en comfortabel
Steeds meer mensen willen wel de zon vermijden, maar dat is lang niet overal mogelijk. Kinderen bijvoorbeeld, gaan naar de plekken waar ze leuk kunnen spelen. Zonnedoeken en parasols dienen dan ook zo opgesteld te worden dat de schaduw op de heetste momenten van de dag op de juiste plek wordt gerealiseerd. In Australië, waar de UV kracht veel hoger is, is dit al langer normaal.
Vergelijkbaar nieuws
Complimenten... mag het een onsje meer zijn?
Outstanding tilt glamping naar nieuwe hoogte
“De klant is loyaal aan ons merk en verwacht kwaliteit”
Dormio Resorts & Hotels start verhuur van luxe appartementen in Breskens
De Groene Koepel stopt ondersteuning netwerk Trekkershutten
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.