Rubriek ‘Passie voor Recreatie’ – In gesprek met Martin Bes van Landal GreenParks
Waar haalt hij de tijd vandaan? Martin Bes, al ruim 18 jaar General Manager van diverse Landal-parken, waaronder meest recentelijk Landal Coldenhove, Landal Rabbit Hill en Landal Miggelenberg op de Veluwe. Verder is hij bestuurslid van het Veluwefonds, van Businessclub Gelderland Gastvrij, namens Koninklijk Horeca Nederland lid van de Veluwe Alliantie en lange tijd secretaris van het Toeristisch Platform Apeldoorn. Een bekende naam bij Landal én op de Veluwe. De Landal-missie ‘onvergetelijke vakanties waarmaken, met een positieve impact op de natuur, de regio, de mens en het klimaat’ Is Martin op het lijf geschreven.
Hoe ben jij bij als ‘hotello’ terecht gekomen in de dynamische camping- en bungalowwereld van Landal GreenParks?
Martin vertelt dat hij ooit in 1994 is begonnen bij het Radisson SAS Hotel in hartje Amsterdam, als Conference & Banquet manager en later F&B manager. Vervolgens als Operational Manager bij Novotel Amsterdam aan de slag, destijds het grootste hotel van Nederland. Op een dag kwam er een vacature voorbij dat er een General Manager gezocht werd voor het Landal-park Twenhaarsveld in Holten, Overijssel.
De totale verantwoordelijkheid over een park leek Martin wel wat, dus solliciteerde hij vanuit het stadse Amsterdam op de vacature in de totaal andere wereld van het groene oosten. Na eerst nog een zonvakantie in Egypte te hebben genoten om na te denken over deze carrièreswitch, gaat hij op een zondag voor de zekerheid toch maar eens kijken hoe het er op zo’n recreatiepark eigenlijk aan toegaat. En het contrast kon wat hem betreft niet groter zijn. Van de luxe wereld van een 5-sterren-hotel met sjiek tafellinnen zou hij terecht komen op een recreatiepark waar de hele dag door kinderen rennend en gillend over het park stuiven. Maar de fantastische ligging van het park in de natuur én de kans om de totale verantwoordelijkheid te krijgen over een vakantiepark maakte dat hij de sprong in het diepe durfde te nemen. En zo begon in 2004 Martin’s Landal-carrière.
Waaraan hebben de Veluwse Landal-parken waar je de scepter hebt gezwaaid hun succes te danken en jouw huidige park Landal Miggelenberg in het bijzonder?
Martin grijpt terug op de voorgangers waaruit Landal is ontstaan. In de tweede helft van de vorige eeuw exploiteerde Ennia en later Aegon, vakantieparken voor eigen personeel op unieke plekken in Nederland en Duitsland. Had je een “gewone” baan dan kon je destijds op de fiets naar de Veluwe vanaf Utrecht of Amsterdam. Zat je wat hoger op de hiërarchische ladder, dan had je mogelijk een auto tot je beschikking die je naar de Duitse parken aan de Moezel of de Saar bracht. In 1996 wordt Aegon vakantieparken overgenomen door een groep investeerders en worden de activiteiten voortgezet onder de naam Landal GreenParks. De parken op de Veluwe maken daar deel van uit. De unieke natuurlijke ligging van de parken zijn wat Martin betreft dé succesfactor. Primair is dit de reden om de parken te bezoeken. Vooral ook omdat deze uitnodigen voor herhaalbezoek vanwege de prachtige natuur en vele attracties en bezienswaardigheden. “Vakantiepark Miggelenberg is bovendien één van de weinige bungalowparken in Nederland die bovenop een berg ligt. Nou ja, bergje.” zegt Martin met een knipoog. Er zijn inmiddels meer dan honderd Landal parken in diverse Europese landen, waaronder Denemarken, Duitsland, de Alpenlanden en de UK .
Waar heb jij zelf het meest van geleerd?
Martin: “De veelzijdigheid van een functie als General Manager spreekt mij enorm aan. Je bent aan de ene kant gastheer voor je gasten en gelijktijdig buig je je over behouden van en de verkrijgbaarheid van personeel, de schoonmaak van de woningen samen met onze schoonmaak partner CSU, het groenonderhoud, inrichting van terrein én de diverse KPI’s uiteraard. Dat doe ik gelukkig niet alleen, maar met een enorm gedreven team van vakmensen om mij heen. Zo had ik twintig jaar geleden nooit kunnen bedenken dat we vandaag de dag bezig zouden zijn met klimaatadaptie. De Miggelenberg – de naam zegt het al – ligt op een berg(je) en dat betekent dat er bij regenbuien rivierstromen naar beneden ontstaan. Bij extreme buien zelfs dwars door het hoofdgebouw heen. Tegelijkertijd maakt de zandgrond in tijden van weinig regenval de bodem gortdroog. In nauwe samenwerking met Vitale Vakantieparken proberen we nu tot structurele oplossingen te komen, waarbij overvloedig water kan worden opgeslagen voor tijden dat er waterschaarste is. Ik leer dus nog iedere dag bij.”
Welke slimme innovatie heeft jullie veel gebracht?
Martin: “Tijdens en na Corona zijn er veel innovaties in een stroomversnelling geraakt. Zo hoeven gasten nu niet meer langs de receptie bij aankomst, maar ontvangen zij een digitale ‘sleutel’ op hun smart-phone, waarmee zij hun bungalow kunnen betreden. Dit receptieloos inchecken ervaar ik echt als een enorme innovatie. Ook het gebruik van QR codes voor het plaatsen van een bestelling in onze horeca draagt bij tot meer efficiëntie, zeker in een periode van personele krapte.”
Hoe is jullie relatie met de overheid?
Martin: “Uitstekend. Bij de Veluwe Alliantie zit je met ca 40 partijen om de tafel waaronder veel gemeentelijke- en provinciale bestuurders. Ook als bestuurder van Stichting Veluwefonds hebben we regelmatig met de overheid van doen. Samen bereik je meer dan alleen en kun je belangrijke onderwerpen agenderen. Door actief te zijn in netwerken heb je korte lijntjes en weet je elkaar makkelijk en laagdrempelig te vinden. Zo was ik destijds betrokken bij de oprichting van het Toeristisch Platform Apeldoorn, inmiddels opgegaan in Apeldoorn Partners, waarvan ik medevoorzitter en later secretaris ben geweest. De toenmalige Apeldoornse wethouder met Toerisme in zijn portefeuille, Mark Sandmann, is sinds een jaar onze Voorzitter bij Stichting Veluwefonds. Ook is het plezierig om met elkaar te sparren en te discussiëren over zaken die ons allen bezighouden of raken, plezier staat echter altijd voorop als je optrekt met je collega-ondernemers. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat we een goede relatie onderhouden met onze lokale buren. Ik nodig hen liever uit voor een kop koffie, dan dat we tegenover elkaar komen te staan.”
Met welke toeleveranciers werken jullie onder andere?
Martin: “SPAR is onze partner voor de supermarkt. Bidfood voor onze horeca, Eibe of Kompan leveren onze speeltoestellen, Sight Landscaping voor het groen onderhoud en Hellebrekers uit Nunspeet adviseert ons op gebied van zwembadtechniek. En zo hebben we nog meerdere partijen met wie we intensief samenwerken, onze preferred suppliers.”
Heb ik nog iets gemist wat je graag nog wilt vertellen?
Martin sluit af: “Het is al een tijdje stil rondom het mogelijk samengaan van Roompot en Landal GreenParks. Ik hoop dat we hierover spoedig uitsluitsel mogen ontvangen van de Mededingingsautoriteit, want onduidelijkheid en onzekerheid is voor niemand goed.”
Wil je online op de hoogte gehouden worden van onze artikelen? Volg Recreatief totaal ook op LinkedIn.
Vergelijkbaar nieuws
Poolse keten van vakantieparken kiest nieuwe naam: BalticParcs
53 vernieuwde hotelkamers verwelkomen gasten op Roompot’s Cape Helius in Hellevoetsluis
Passie voor recreatie - Op bezoek bij Peter & Maartje Snijders
Passie voor recreatie: “Zij die gaan, hebben altijd gelijk”
Welk park is het vakantiepark van de toekomst?
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.