Uit Recreatief Totaal

De Toekomst van Glamping: Een Bloeiende Markt voor Bijzondere Overnachtingen

Geplaatst op: 14 oktober 2024 Geschreven door Richard Otten

De populariteit van glamping blijft wereldwijd toenemen, en Europa speelt een centrale rol in deze trend, met Nederland als een voorloper op het gebied van innovatieve vakantieconcepten waarbij luxe en duurzaamheid hand en hand gaan. Deze groeiende interesse in luxueus kamperen biedt een unieke kans voor campings en vakantieparken die zich willen onderscheiden met bijzondere overnachtingsmogelijkheden. De focus op duurzaamheid en luxe binnen de glampingsector sluit naadloos aan bij de vraag van de moderne bezoeker die op zoek is naar een authentieke natuurbeleving zonder in te boeten op comfort. We doen als Glampingexpert graag voor u een ‘rondje langs de velden’ om te zien wat er leeft en wat op dit moment de nieuwe ontwikkelingen zijn.

Een Bloeiende Markt: Glamping als Nieuwe Norm

Volgens recent onderzoek van Allied Market Research zal de markt voor glampingtentstoffen tegen 2032 naar verwachting groeien tot $1,9 miljard, met een jaarlijkse groeipercentage van 10,8%. Deze indrukwekkende cijfers benadrukken het groeiende belang van glamping binnen de toeristische sector, gedreven door de toenemende vraag naar duurzame en milieuvriendelijke accommodaties. De voorkeur voor eco-toerisme en gezinsvriendelijke verblijven zorgt ervoor dat glamping zich stevig heeft verankerd in de campingwereld en daarmee ook als een geliefde vakantiekeuze.

Duurzaamheid als Drijvende Kracht

De drang naar duurzaamheid is een belangrijke motor achter de groei van de glampingindustrie. Veel glampingaccommodaties worden nu ontworpen met een sterke nadruk op milieuvriendelijkheid, wat aantrekkelijk is voor een groeiend aantal milieubewuste reizigers. Deze trend stimuleert de ontwikkeling van tenten en cabins die niet alleen luxe en comfort bieden, maar ook bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk. Een goed voorbeeld hiervan is Tent2, dat met hun Dune Tent laat zien hoe innovatieve ontwerpen kunnen aansluiten bij de vraag naar duurzame en luxe glampingoplossingen.

De unieke vorm van de Dune Tent is geïnspireerd op de golvende vormen van de Nederlandse duinen. Deze innovatieve accommodatie is ontwikkeld in samenwerking met het architectenduo Min2 (Maarten & Jetty Min), bekend om hun expressieve en kunstzinnige ontwerpen. Hun passie voor architectuur en kunst heeft geleid tot een tent die niet alleen functioneel is, maar ook een visueel spektakel biedt. Dit hebben Djoerd Vulto en Peter Ramp weer vertaalt naar een geweldige accommodatie voor de campingmarkt!

Bijzondere Overnachtingen voor de Moderne Reiziger

De huidige glampingaccommodaties richten zich steeds vaker op gezinnen, waarbij ruime en comfortabele tenten worden aangeboden die een vakantie-ervaring bieden zonder de sfeer van kamperen op te geven. Deze tendens naar gezinsvriendelijke glampingopties is een antwoord op de wens van veel reizigers om samen met hun gezin te genieten van een luxe, maar toch avontuurlijke vakantie. Leveranciers spelen hierop in met hun doordachte ontwerpen, die niet alleen comfort en luxe bieden, maar ook harmonieus opgaan in de natuurlijke omgeving.

Innovaties op de Markt: Vooruitkijken naar Nieuwe Ontwikkelingen

De Europese glampingmarkt blijft zich ontwikkelen, met nieuwe bedrijven en ontwerpen die inspelen op de groeiende vraag naar luxe en duurzaamheid. Innovatieve tenten, zoals de Dune Tent van Tent2, geïnspireerd door natuurlijke elementen zoals duinen, bieden een unieke combinatie van design en functionaliteit, waardoor ze een ideale keuze zijn voor campingeigenaren die hun aanbod willen vernieuwen en verrijken.

Vooruitblik op 2025: Nationaal Glamping Onderzoek en Nieuw Event

In 2025 staat er een nieuw Nationaal Glamping Onderzoek op de planning, dat wederom dieper zal ingaan op de trends en ontwikkelingen binnen de glampingmarkt. Dit onderzoek zal gepaard gaan met een eigen event, dat meer dan 150 bezoekers zal verwelkomen, vergelijkbaar met het succesvolle evenement twee jaar geleden op Country Resort Papillon in Denekamp van de Vacanze col Cuore groep. Tijdens dit event zal ook een nieuwe uitgave van het Glamping Boek worden gepresenteerd, een onmisbare gids voor iedereen die actief is in de glampingsector.

Het Beursseizoen: Ontmoet de Experts en Ontdek de Toekomst van Glamping

Met het beursseizoen in aantocht, zijn er verschillende evenementen waar glampingliefhebbers en professionals samenkomen om de laatste trends en innovaties te ontdekken. Richard Otten van Glampingexpert.nl zal aanwezig zijn op onder andere de Glampingshow UK, de Kampeer en Caravanbeurs, Vieww.nl, en de Recreatie Vakbeurs. Deze beurzen bieden een uitgelezen kans om inspiratie op te doen, nieuwe contacten te leggen, en te ontdekken hoe de toekomst van glamping eruitziet in een steeds veranderende markt.

Of je nu een ervaren campingeigenaar bent of nieuw in de wereld van glamping, deze evenementen zijn de ideale plek om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en om ideeën op te doen voor jouw eigen locatie.

Meer informatie: travelmark.nl

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.