Uit Recreatief Totaal

Overdrachtsbelasting reden voor aandelen verkoop?

Geplaatst op: 21 oktober 2024

In de afgelopen jaren zagen we de overdrachtsbelasting in rap tempo van 6 naar 8 en vervolgens naar 10,4% stijgen. Voor bedrijfswoningen geldt alleen nog het 2% tarief bij eigen bewoning. Reden waarom wij in toenemende mate aandelentransacties bij overdracht van een campingbedrijf zien. Artikel 4 Wet op belastingen van rechtsverkeer (WBR) stelt aandelen onder voorwaarden gelijk aan onroerende zaken. De aandelen worden in dat geval fictieve onroerende zaken genoemd en dus is over de koopsom ook overdrachtsbelasting verschuldigd.

Een van die voorwaarden is de exploitatietoets. Een klassiek voorbeeld is het Hotelbedrijf. In de basis verhuurt (exploiteert) een hotel kamers en voldoet daarmee aan de eis meer als 70% dienstbaar te zijn aan de exploitatie van de onroerende zaak zelf. Maar daarnaast is sprake van een uitvoerige dienstbaarheid, die bestaat in de catering, het onderhouden van de kamers, het schoonmaken van het linnengoed etc. Het is om deze reden dat bij een hotelbedrijf niet wordt voldaan aan de exploitatietoets.

De Hoge Raad heeft in 2008 al hetzelfde beslist voor de exploitatie van een camping. Echter gaat deze exploitatietoets niet altijd op en is het zaak op voorhand met fiscalist en notaris hiernaar te kijken. Mogelijk is hier niet alleen een voordeel voor een koper te behalen maar ook voor de verkoper die zijn bedrijf beter kan verkopen. Voorwaarde is wel dat tijdig (minimaal 3 jaar van tevoren) wordt nagedacht over de inbreng van onroerende zaken in een BV. Reden temeer om tijdig na te denken over te nemen stappen voor verkoop van uw bedrijf.

Henk-Jan Kruidenier
Team Leisure
Taxateurs Nederland

Uw nieuws op de website

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.