De Kleine Weide, een écht familiebedrijf. Een interview met Annemien en Wim van Ginkel, vader en dochter die samen met moeder Coby de eigenaars zijn van VOF De Kleine Weide.
De Kleine Weide is een veelzijdig recreatiebedrijf gevestigd in en rondom een boerderij uit 1932 in het Utrechtse Renswoude. In 1980 werden Wim en Coby van Ginkel eigenaar van dit agrarisch bedrijf, maar met alleen ‘boeren’ kon de rente niet opgebracht worden. In 1994 begonnen zij met de verhuur van een vakantiehuis achter in hun boerderij. Een paar jaar later, in 1998 gevolgd door een mini-camping. In 2000 werd de koeienstal omgebouwd tot B&B-appartementen en in 2010 werd in aanvulling hierop een zorgboerderij gestart.
Op de dierenweide lopen niet alleen kippen en konijnen rond, maar ook schapen, poezen, alpaca’s én drie ezels. Ook is er een volière met vogels, een groentetuin en kweekkas. Op de camping zijn speeltoestellen en skelters voor de kleintjes en ’s-zomers is het terras geopend voor wandelaars en fietsers die op hun route langs De Kleine Weide komen.
Tegenwoordig runt Wim de recreatietak en heeft Coby de zorgtak op zich genomen. Annemien is de oudste dochter en woont ook op de boerderij. Zij werkt fulltime als mede-eigenaar mee in de VOF en gaat De Kleine Weide overnemen. Het is echt een familiebedrijf en gezin doet het werk samen met veel plezier!
Duurzaamheid en aandacht voor de natuur is op jullie bedrijf een speerpunt. Kun je aangeven wat jullie zoal doen op dat vlak?
“Achter de minicamping is 1,5 ha. ‘Nieuwe Natuur’ aangelegd met kikkerpoelen, rabatbosje en een boomgaard. Er staan bankjes en je kunt er heerlijk wandelen. Als Kleine Weide maken we gebruik van zonnepanelen waarmee wij onze elektriciteit opwekken. Tevens hebben wij een biomassaketel staan waar ons water mee warm gestookt wordt. Biomassa is een verzamelnaam voor biologisch afval dat via diverse processen omgezet kan worden in nuttige energie. Het bestaat meestal uit dood plantenmateriaal (snoeihout, GFT of speciaal gekweekte gewassen), Door dit afval om te zetten in energie, slaan we eigenlijk twee vliegen in één klap: we wekken duurzame energie op én het organische afval wordt opgeruimd! In onze boerderijwinkel verkopen we streekproducten en voor elektrische auto’s hebben we een laadpunt op de camping.”
Jullie zijn met recht een maatschappelijk verantwoorde onderneming. De minicamping en het sanitair zijn volledig rolstoeltoegankelijk, maar het meest opvallende is dat jullie de recreatie-activiteiten combineren met een zorgboerderij. Kun je hier wat meer over vertellen en welke voor- en nadelen levert deze combinatie op?
Annemien vertelt dat haar moeder Coby een achtergrond heeft in de zorg. Toen de familie een tijdje een schuur op het bedrijf ter beschikking stelde aan een dagopvangorganisatie ging het kriebelen. “Dit kunnen wij zelf veel beter” dacht zij. En zo startte de zorgboerderij als nevenactiviteit bij de camping. En eigenlijk zijn er alleen maar voordelen. Onze campinggasten vinden het erg leuk om in contact te komen met de mensen die vanuit de dagopvang meedraaien op de zorgboerderij. Wij zijn blij dat zij ons helpen met de verzorging en het voeden van de dieren. Ook krijgen wij hulp van hen bij het klein onderhoud.” “Het snoeien en werken met apparaten blijf ik overigens zelf doen” vult Wim aan. “Dat past minder goed bij dagopvang-activiteiten.” Annemien: “Wij merken trouwens dat gasten die in het dagelijks leven werkzaam zijn in de zorg vaak kiezen voor onze camping, juist vanwege de combinatie met de zorgboerderij”.
Wat beschouw je als het grootste succes van De Kleine Weide en wat is de grootste tegenslag geweest voor jullie als bedrijf?
Wim zegt vol overtuiging: “Eenvoud, daar draait het om. En we zijn een héél gastvrij bedrijf. Ik maak bijna elke avond een rondje langs al mijn gasten om een praatje te maken. Dat wordt heel erg gewaardeerd.” “De tegenslagen die wij als bedrijf gekend hebben zijn met name de MKZ-epidemie in 2001 en de Coronajaren. Toch konden we tijdens de corona-crisis door tijdelijk privé-sanitair bij de campingplekken neer te zetten en andere maatregelen toch open blijven” Annemien vult aan: “Mijn vader is heel innovatief en heeft een mentaliteit van ‘waarom niet, dat lossen we op.’ Hij kan het positieve uit het negatieve halen.”
Hoe is jullie samenwerking met de omgeving?
De Kleine Weide werkt samen in Vallei Boert bewust, een samenwerkingsverband van agrariërs in de Gelderse vallei. Alleen gecertificeerde bedrijven met aandacht voor klimaat en energie, de gezondheid van dieren en een goede relatie met de samenleving kunnen zich hierbij aansluiten. Gezamenlijk worden er activiteiten georganiseerd, zoals fietstochten en open dagen. “We werken goed samen met andere recreatie-ondernemers in de buurt. Een stukje verderop heeft familie van ons bijvoorbeeld ook een mini-camping.” vertelt Annemien.
Nooit meer boer
Wim vult aan: “Ik ben blij dat wij de overstap hebben gemaakt van een agrarisch bedrijf naar een recreatiebedrijf met zorgboerderij. De regelgeving waaraan boeren tegenwoordig moeten voldoen is haast ondoenlijk.” “Nooit meer boer” zegt hij stellig en dat is te begrijpen als je ziet met hoeveel passie en voldoening hij De Kleine Weide runt met z’n vrouw en dochter.
Hoe zie je de toekomst van De Kleine Weide?
Annemien: “De combinatie van zorgboerderij én de recreatie-activiteiten past goed bij elkaar. Ik zie wél heel erg veel werk op me afkomen als mijn ouders zich terugtrekken en ik het bedrijf overneem. We hebben verder namelijk geen personeel op de loonlijst.” Ter afsluiting zegt ze gekscherend: “Maar mochten er lezers van Recreatief totaal zijn die me willen komen helpen, ik hoor het graag!”
Vergelijkbaar nieuws
‘Voorop blijven lopen door samen sterker te zijn’
Leuk, uitdagend maar ook spannend; het verhaal achter Camping & Gasthof Welgelegen
Nieuwe eigenaren willen Luxetenten.com wereldwijd uitbouwen
Kamperen bij de boer met corona- en hufterproof inrichting
Meer dan 70% van de gasten direct te bereiken via mobiele app
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.