Lessen van een duurzame groepsaccommodatie op Texel
Als we kijken naar écht innovatieve bedrijven in Nederland, dan kunnen we groepsvilla’s van Nieuw Leven op Texel niet overslaan. Martijn en Hendina Eelman realiseerden een zelfvoorzienende (qua stroom) accommodatie die volop voorbeelden biedt voor duurzame innovatie in de recreatie.
Volledig off-grid
Het meest bijzondere aan deze accommodatie met 18 slaapkamers (max 36 personen) is dat het bedrijf qua stroom helemaal off-grid is gegaan. Martijn: “Toen ik liet weten dat ik geen vastrecht meer wilde betalen voor mijn stroomaansluiting snapte de energiemaatschappij dat in eerste instantie niet. Iedereen is toch aangesloten op het stroomnet? Wij hebben het voor elkaar om geheel zelfvoorzienend te zijn. Voor noodgevallen hebben we een aggregaat achter de hand.”
Het bedrijf is overigens ook helemaal gasloos. De benodigde stroom wordt binnen het bedrijf zelf opgewekt. Vooral zonnepanalen spelen daarin een belangrijke rol. Voor periodes dat de zon niet voldoende energie levert, wordt er extra stroom opgewekt met het verbranden van pallets. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een palletkachel van ÖkoFEN; die de eerste paletkachel ontwikkelde die stroom kan opleveren. In de zomer ligt de verhouding zon/pallets op 80/20; in de winter op 50/50.
Zelfontwikkeld energiesysteem
De ondernemers hebben het energiesysteem zelf ontwikkeld, met hulp van partijen uit de markt. Zelfs Tesla is er bij gehaald om mee te denken over de batterijen. Zij konden echter geen passende oplossing bieden, waarna men in zee ging met het Nilar en Indutecc. De batterijen slaan voldoende energie op om het bedrijf 2 dagen van stroom te voorzien. Nog een technisch hoogstandje zijn de nieuw ontwikkelde chips en software waarmee de energie gelijkmatig wordt afgegeven. De volgende stap in de ontwikkeling is een oplossing voor de overtollige stroom. Doordat het bedrijf nu niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk is het dus ook niet mogelijk om energie terug te leveren. Met laadpalen voor elektrische auto’s wil men bij een situatie van overcapaciteit de stroom gebruiken om auto’s op te laden.
Er is in totaal € 170.000 geïnvesteerd in het hele energiesysteem. En dat zorgt voor een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar. Bij de start werd er ook gekeken naar subsidiemogelijkheden voor de ontwikkeling van dit innovatieve energiesysteem. Daar werd uiteindelijk vanaf gezien. Martijn Eelman kan er achteraf wel om lachen: “We moesten steeds meer rapporten aanleveren. Ik werd daar helemaal appelig van.” Voor de financiering maakt de onderneming regelmatig gebruik van crowdfunding. In oktober 2018 werd nog € 162.000 opgehaald bij GreenFundHolland voor de realisatie van de energie-neutrale receptie en centrale voorzieningen.
Nog veel meer groene inspiratie
Het is voor de ondernemers duidelijk een uitdaging geworden om de bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te realiseren. Tijdens de rondleiding krijgen we nog veel meer mooie voorbeelden te zien. We noemen er enkele…
Om water te besparen wordt gebruik gemaakt van de Upfall douche. Deze Nederlandse fabrikant en is uitvinder van de recirculatiedouche. Het water – en energieverbruik van douchewater wordt hiermee gereduceerd met 80 – 90%. Deze douche is aanwezig naast een “gewone, conventionele” handdouche.
Ecologische zwemvijver
Centraal op het terrein ligt een ecologische zwemvijver met een ruim zwemgedeelte. Het water wordt gezuiverd door waterplanten. Dit zorgt er voor dat dit ‘zwembad’ ook een heel mooie natuurlijke uitstraling heeft die goed past bij het bedrijf.
Wie op Texel een project wil realiseren heeft vaak hulp nodig van buitenaf. De transportkosten en milieulasten die daarmee samenhangen wil men zoveel mogelijk beperken. 95% van de bouw, installatie en inrichting is uitgevoerd door Texelse bedrijven.
Milieuvriendelijk schoonmaken
Ook over de schoonmaak heeft men nagedacht. Er is uitgebreid getest met schoonmaakmiddelen die het milieu weinig belasten. Daarbij kwam men uit op de producten van Raab uit Duitsland en de relatief dure vezeldoeken van Ha-Ra. Hendina Eelman: “Onze externe schoonmaaksters moesten er wel even aan wennen. We hebben toen een test gedaan waarbij we de helft van de accommodatie met hun traditionele middelen bewerkten en de rest met onze ecologische variant. Voordat de test ten einde was besloot de hele schoonmaakploeg al over te stappen. Nog een voordeel van de Raab variant is dat natuursteen (vloer en aanrechtbladen) een veel mooiere kleur behoudt dan bij de normale agressievere schoonmaakmiddelen.”
Duurzame pioniers
Dat het bedrijf Green Key goud is gecertificeerd is eigenlijk een vanzelfsprekendheid. De ondernemers hebben er gewoon plezier in om met duurzame projecten aan de slag te gaan, zonder daarbij de realiteit en kosten uit het oog te verliezen. De duurzame missie wordt ook gedeeld met anderen. Zo worden gasten gevraagd, en enthousiast gemaakt, om mee te werken aan bijvoorbeeld afvalscheiding en men heeft al vele rondleidingen verzorgd aan ondernemers die het zelfde duurzame pad willen volgen.
Meer informatie: www.nieuwleventexel.nl
Het bezoek aan Nieuw Leven was onderdeel van de studiereis van Pleisureworld NRIT; rondje Noord Nederland in juni 2019.
Vergelijkbaar nieuws
Wie wordt het beste family entertainment center?
Uitdagend speelveld voor Nederlandse vakantieparken
De gastbeleving moet centraal staan
Compleet netwerk- en kennisprogramma voor de verblijfsrecreatie op een inspirerende locatie
Recreatie Vakbeurs 2024 raakt bijna volgeboekt
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.