Passie voor recreatie: “Zij die gaan, hebben altijd gelijk”
Interview met Bert van Zijtveld, eigenaar DHKMP
(De Heikamp / Klimbos Achterhoek & BoerNaarBord)
Prachtig gelegen in de bossen naast het bekende doolhof van Ruurlo in de Achterhoek ligt De Heikamp. Bert en Martine van Zijtveld zwaaien hier al jarenlang de scepter. Recent hebben zij de Ondernemersprijs Achterhoek 2023 in de wacht gesleept. Deze onderscheiding erkent en eert de onderneming die voortdurend innoveert vanuit beleving. Een toonaangevende no-nonsens Achterhoekse onderneming.
Een stukje historie
Toen Berts ouders Greet en Jo van Zijtveld boerderij De Heikamp in 1972 kochten, deed het in eerste instantie dienst als manege. Later werd de boerderij verbouwd tot pannenkoekenhuis. In een piepklein keukentje, op een 4-pits fornuis, werden de pannenkoeken gebakken. Er waren twaalf borden om uit te serveren. Het aantal gasten bleef groeien. Toen De Heikamp in 1985 door het Algemeen Dagblad werd uitgeroepen tot ‘Beste Pannenkoekenhuis van Nederland’, stroomden de gasten uit alle windstreken toe. Om de vraag naar pannenkoeken aan te kunnen, werd de boerderij een jaar later grondig verbouwd en uitgebreid. Sinds 1997 is De Heikamp in handen van zoon Bert en zijn vrouw Martine. En de pannenkoeken komen nog steeds goed uit de bus bij landelijke smaaktesten.
Bert is naast eigenaar van De Heikamp ook graanteler, eigenaar van Boer Naar Bord en mede-eigenaar van 2Wine (wijn in blik) en Klimbos Nederland met vestigingen in de Achterhoek, Veluwe, Brabant, Biesbosch en het Gooi. De passie voor ondernemen in gastvrijheid is hem aangeboren.
Hoe ben je in het bedrijf terecht gekomen?
“Als je maar niet in de paarden gaat” zei mijn moeder altijd. En dat Bert iets in de horeca ging doen was evenmin vanzelfsprekend. Na zijn studie bedrijfskunde werkte hij meer dan 26 jaar voor het internationale computerbedrijf IBM. Maar toen zijn moeder het bedrijf van zijn ouders 25 jaar geleden toch wilde overdragen, ging het ondernemersbloed stromen en het hart sneller kloppen.
Waaraan heeft De Heikamp in jouw ogen zijn succes vooral te danken?
Bert: “Innoveren in beleving is de constante. Dat zorgt voor continue groei. Maar we verloochenen onze afkomst nooit. Goede en lekkere pannenkoeken blijven de basis. Omdat we op een plek zitten waar relatief weinig mensen wonen, moeten we wel innoveren om mensen te blijven trekken. En als ik nu terugkijk op wat we gedaan hebben, zie ik dat we ons bedrijf mee-ontwikkeld hebben met onze gezinsfases. We hebben een kabouterpad aangelegd toen onze kinderen klein waren, een speurspel ontwikkeld toen ze wat ouder waren en toen ze weer ouder werden kwam het Klimbos.”
Welke tegenslagen hebben jullie als ondernemer gekend en hoe heb je die overwonnen?
Bert: “Tegenslagen op zakelijk vlak moet ik eigenlijk heel hard over nadenken. Als je tien dingen doet en de helft mislukt, dan gaan er nog vijf goed en heb je eigenlijk geen tijd om stil te staan bij wat niet is gelukt. Je hebt alle tijd nodig voor alles wat wel goed gaat.” ”Ook de Corona-tijd zijn we goed doorgekomen. Met goede vriend Alain Schepers, (ondernemer/verslaggever) heb ik toen 200 kilometer gelopen naar Den Haag om Rutte op te roepen uit zijn torentje te komen en oog te hebben voor het ondernemersleed wat de crisis aanrichtte. Die Pelgrimstocht werkte louterend. Er kwam volop aandacht op TV en in kranten voor deze actie. Ons motto ‘Zij die gaan hebben altijd gelijk’ werd hiermee bevestigd. Ik heb overigens wel ideeën gehad die minder goed uit de verf zijn gekomen. Een lounge-terras in het bos of een strooptocht waarbij deelnemers zelf hun pannenkoekingrediënten moesten verzamelen, was ik zelf erg enthousiast over, maar onze gasten minder. Maar echte tegenslagen heb je niet op zakelijk vlak. Die spelen zich af in je omgeving. Het overlijden van een medewerker heeft mij erg aangegrepen en is erger dan alle zakelijke beslommeringen.”
Welke slimme actie of innovatie heeft jullie veel gebracht?
Bert: “Toen er jaren geleden sprake was van het mogelijk doorgaan van de Elfstedentocht heb ik het NK Terras schaatsen georganiseerd. Ik heb ’s-nachts laagje voor laagje mijn terras besproeid en de volgende ochtend lag er een ijslaag. Zeven deelnemers hadden zich aangemeld, maar we behaalden er enorme publiciteit mee. Ik stond zelfs op de voorpagina van de Telegraaf. Ook had ik als eerste in Europa een pannenkoekenprinter. Dat leidde tot TV-aandacht, een openingshandeling met Umberto Tan en we werden quiz-deelnemer bij de Keuringsdienst van Waarde.
Ik ben ook trots op de Heikamp-academy, een eigen opleiding voor 14-jarigen als kennismaking met de horeca. Als vorm van sociaal-maatschappelijk ondernemen leiden we ook jongeren met een rugzakje en/of Wajong-uitkering op voor het horeca-vak.”
“En natuurlijk blijven we ieder jaar strijden om de beste pannenkoek van Nederland te maken. Dat creëert trots bij al onze medewerkers. In het hoogseizoen hebben we wel tachtig medewerkers in ons team.”
Welke trends zien jullie in de markt?
Bert: “Ik had verwacht dat we al in een recessie zouden zitten, maar dat is gelukkig niet uitgekomen.” “Wat ik hoop is dat er nu eindelijk meer sprake van deregulering zal zijn. De regeltjes waaraan ondernemers zich moeten houden kosten zoveel tijd, energie én geld, dat dit niet langer gevraagd kan worden van het MKB.”
Waar ben je het meest trots op?
Bert: “Ook hier is het weer iets op persoonlijk vlak. We hebben bij De Heikamp een medewerkster in dienst die hier startte met een beperking. Inmiddels werkt zij al jaren zelfstandig voor ons en is zij een belangrijke vaste waarde in ons team.”
Hoe is jullie relatie met de collega-ondernemers in de stad en met de lokale overheid?
Bert: “We hebben hier een cultuur van samenwerken. Lokale ondernemers, overheid en staatsbosbeheer proberen samen verbindingen te maken. Zélf vind ik het ook erg plezierig dat ik bij tal van collega-ondernemers gewoon kan binnenlopen en kennis kan ophalen en delen. Dit is een waardevol sociaal netwerk.”
Wat mist de toeristische sector in jouw ogen nog?
Bert: “De aandacht voor mobiliteit raakt ondergesneeuwd. Goed openbaar vervoer, niet alleen in de Randstad, maar vooral ook in de regio en tussen Randstad en regio is van groot belang voor de toeristische sector. Dat draagt bij aan behoud van de leefbaarheid. Net zo als aandacht voor deregulering, waarover ik het al eerder had.”
Heb je iets wat je nog graag kwijt wilt of heb je een ‘stokpaardje’ wat niet onbenoemd mag blijven?
Bert: “Ik ben als creator/initiator betrokken geweest bij het Liefdespad. Het Liefdespad is een prachtige route van ruim 5 km in het gemoedelijke dorp Ruurlo, hartje Achterhoek. Op verschillende plaatsen langs het pad vind je bijzondere Loveseats; kunstzinnige banken of stoelen die uiting geven aan de liefde voor de plek of een speciaal thema. Denk aan liefde voor het water. Liefde voor de natuur. Liefde voor techniek. Liefde voor het platteland. Liefde voor diversiteit. Het pad verbindt het centrum met o.a. Museum More – een geschenk van de onlangs overleden zakenman en kunstliefhebber Hans Melchers – met de omgeving.
“Volg je hart, dat klopt altijd!”
Vergelijkbaar nieuws
Met waterfiets of sloep het randmeer op en daarna eten in het visrestaurant
Horecasegment krijgt groter podium op Recreatie Vakbeurs 2023
Inrichting nieuwe, fraaie en duurzame Zuiderzoet weerspiegelt locatie
Passie voor recreatie - Op bezoek bij Peter & Maartje Snijders
Professionalisering in Family Entertainment Centers
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.