Sim Racing als onderdeel van een multi-leisure ervaring

In een tijd waarin bezoekers steeds hogere verwachtingen hebben van recreatieve locaties, speelt diversiteit een sleutelrol. Racing Point, een franchiseformule in sim racing, vertaalt dit inzicht naar een innovatief concept dat gericht is op een breder publiek. “We willen meer zijn dan alleen een plek voor de fanatieke racefan,” zegt ervaren merkenbouwer Nieltje van der Pol, marketeer van Racing Point. Nieltje heeft de ondernemers achter Racing Point leren kennen tijdens haar tijd bij Jumpsquare Groep, waar ze ervaring opdeed in het ontwikkelen van succesvolle recreatieve concepten.
Een nieuwe benadering van leisure
De moderne recreatiemarkt vraagt om meer dan enkelvoudige attracties. Nieltje benadrukt dat er toekomst zit in multi leisure recreatie: “Wij zien een trend, waarin single leisure locaties, oftewel locaties waar slechts één activiteit aangeboden wordt, na zekere tijd hun attractieve waarde verliezen. Er is meer variatie in aanbod nodig om een locatie uitdagend en aantrekkelijk te houden. Mensen willen een complete beleving,” legt ze uit. “Bijvoorbeeld een plek waar zowel families, vrienden als collega’s terecht kunnen voor diverse activiteiten. Het gaat om het creëren van een omgeving waar iedereen iets van zijn interesse en niveau kan vinden.”
Hier komt het concept van multi-leisure in beeld: meerdere activiteiten combineren om een breder publiek aan te spreken en de aantrekkingskracht van een locatie te vergroten.
Sim racing speelt hierin een cruciale rol. Het biedt leisure-aanbieders een plug-and-play mogelijkheid om eenvoudig een ‘extra dimensie’ aan hun aanbod toe te voegen. Het vereist relatief weinig ruimte, heeft een hoge fun-factor en sluit aan bij uiteenlopende interesses. “Het is competitief, spannend en geschikt voor jong en oud,” aldus Van der Pol. “Daarnaast is het een laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met racen.”
De franchiseconstructie
Racing Point heeft momenteel twee locaties: Nijmegen en Veghel, waarbij Veghel fungeert als de eerste partnerlocatie. Daarnaast staan er drie nieuwe locaties gepland, waaronder Antwerpen, dat al officieel is aangekondigd. Naast racen is er ook aandacht voor horeca en aanvullende activiteiten, omdat multi-leisure een harde eis is binnen het concept. Goede horeca vormt een belangrijk onderdeel van de ervaring. “We vinden dat kwalitatieve horeca de beleving compleet maakt, en daarom is dit een onmisbaar element,” benadrukt Nieltje.
Het concept is vanaf het begin ontworpen met drie franchisemodellen: Full Brand, Compact en On-Demand Racing. Deze modellen vormen de basis van Racing Point. Later is hier het partnerconcept aan toegevoegd, zoals toegepast in Veghel. Dit biedt ondernemers meer vrijheid en maakt het mogelijk om de lokale naamsbekendheid en eigen identiteit te behouden. Veghel heeft bijvoorbeeld een afwijkend logo dat aansluit bij de lokale merkbeleving. “Onze modellen bieden flexibiliteit en kunnen worden aangepast aan de behoeften van verschillende locaties. Hierdoor kunnen we inspelen op zowel grote als kleine partners en franchisenemers. Elk franchisemodel binnen onze formule biedt ondersteuning op veel vlakken. Bij kleinere modellen is die ondersteuning beperkter, maar een basisniveau van support blijft altijd gegarandeerd,” licht Van der Pol toe.
Het partnershipmodel richt zich vooral op ondernemers die iets nieuws willen toevoegen, maar tegen uitdagingen aanlopen zoals schaalvoordelen. Deze locaties missen vaak de kracht van een groot merk. Racing Point biedt hen de kans om deel uit te maken van een groter geheel, zonder hun eigen identiteit volledig op te geven. Ze worden ondersteund met zaken zoals centrale inkoop en training, terwijl ze lokaal hun eigen klanten blijven bedienen.
Meer dan alleen de F1-liefhebber
Het concept is ontworpen om diverse doelgroepen aan te spreken. Volgens Van der Pol onderscheidt Racing Point zich van concurrent Racing Square, dat zich meer richt op de hardcore racefans en een single-leisure ervaring biedt.
Zo trekt het concept jonge volwassenen aan die een spannend uitje willen organiseren voor hun vriendengroep en zoeken naar iets anders dan de gebruikelijke activiteiten. Voor hen is sim racing aantrekkelijk vanwege de adrenaline en competitie. Daarnaast zijn er Formule 1-liefhebbers, die verder kijken dan de hype rond Max Verstappen en waarde hechten aan een authentieke ervaring met realistische simulators. Ook voor groepen zoals bedrijfsuitjes biedt het concept veel mogelijkheden. De organisators van een bedrijfs- of personeelsuitjes die op zoek zijn naar een origineel en energiek personeelsuitje waarderen het dat er voor iedereen iets te beleven valt, van competitieve collega’s tot mensen die gewoon een leuke tijd willen hebben.
“Onze focus ligt op toegankelijkheid en plezier voor iedereen,” zegt Van der Pol. “Sim racing is meer dan alleen racen; het is een competitieve en adrenalinevolle ervaring.” Het programma, waarin bezoekers beginnen met een training en kwalificatie en afsluiten met een race, maakt de activiteit compleet. Je beleeft dus een compleet Grand Prix weekend in zo’n 60 minuten. Dankzij drie spelniveaus is het geschikt voor een breed publiek.
De toekomst
Met succesvolle vestigingen en een sterk concept ziet Racing Point veel groeipotentieel. “We willen blijven inspelen op de vraag naar veelzijdige leisure-ervaringen.” Nieltje benadrukt dat samenwerking de sleutel is tot succes. “We zien Racing Point niet alleen als een franchise, maar als een platform om partners te ondersteunen en bezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden.”
“Sim racing is een laagdrempelige manier om mensen samen te brengen en speelt een sterke rol binnen elke multi-leisure bestemming. Multi-leisure is de toekomst, en we hebben veel vertrouwen in sterke groei in de komende jaren,” concludeert Van der Pol.
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.