Thematisering van reizen en vakanties is al zo oud als de weg naar Rome. Dus daarom eerst een héél klein beetje geschiedenis, zodat we kunnen leren van het verleden.
De Romeinen waren de eerste beschaving die zich – als ze niet bezig waren de wereld te veroveren – uitleefden in wat we nu beschouwen als ‘reizen om het plezier’. We weten allemaal dat ze van gladiatorengevechten hielden en aten en dronken tot ze misselijk waren . De alsmaar uitdijende grenzen van het keizerrijk, bood burgers de vrijheid om te reizen zonder ooit het rechtsgebied van Rome te verlaten. Dit leidde tot de opkomst van herbergen, restaurants, reisleiders én reisboeken: alles wat een reiziger in spe nodig had om te genieten van zijn trips.
Karel IV, keizer van het Heilige Roomse Rijk (wat gezien wordt als de voortzetting van het Romeinse Rijk) geldt als een van de belangrijkste keizers en één van de invloedrijkste Europese vorsten uit de late middeleeuwen. Hij was tevens Koning van Bohemen, het huidige Tsjechië.
En vanaf hier is het alleen maar wijn, wijn en wijn wat de klok slaat
Karel IV had de geniale gedachte om burgers tien jaar lang vrij te stellen van de afdracht van belasting als zij een wijngaard startten. Daarna moesten zij tien procent van de oogst aan hem afdragen. En zo ontstond één van de oudste wijnregio’s van Europa: Noord- en Midden Bohemen in Tsjechië. Zoals nu agrariërs financiële voordelen ontvangen om over te schakelen op duurzame landbouw of hun bedrijf om te vormen naar een recreatieboerderij was dat 700 jaar geleden al usance.
Zeven eeuwen wijnproductie zit inmiddels in de genen van de bevolking. Dit zie je terug in tientallen wijngaarden, eeuwenoude wijnkelders, maar ook hypermoderne wijnmusea, gastronomische proeverijen en wijnfestivals. Hogescholen en universiteiten gaan ieder jaar met elkaar de competitie aan wie dat jaar de beste witte of rode wijn heeft geproduceerd. En dat wordt heel serieus genomen.
Vrijwel iedere wijnmakerij in dit vakantiegebied is te bezoeken. Kasteel Lobkowicz in Roudnice nad Labem, het laat-Barokke Velke Zernoseky, de prachtig gelegen bio-dynamische wijngaard Vinné Sklepy en de kloosterkelders van Vino Kutná Hora en Kasteel Melnik zijn voorbeelden van te bezichtigen ‘Chateaus’. Alleen al de middeleeuwse kelders van deze wijnproducenten zijn een bezoek meer dan waard. Én uiteraard de alhier geproduceerde wijn.
“Thematiseer je je regio als wijngebied dan vraagt dat meer dan alleen mooie wijnkelders en wijn.”
Dit heeft men hier begrepen. Zo kun je hier ‘privé’ kamperen met camper, caravan of tent te midden van een wijngaard met zicht op de Elbe. Ook kun je op diverse plekken kennis maken met het wijnverleden. Zo is in het kasteel van Litomerice de bovenste etage geheel ingeruimd voor een expositie over heden, verleden en toekomst van de wijnproductie in deze regio. Mét wijn proeverij uiteraard. In dezelfde plaats kun je de toren van het stadhuis beklimmen, waarvan het panoramadek in het unieke profiel van een wijnglas is vormgegeven.
Uiteraard hebben restaurants en verblijfsaccommodaties ook de wijngeschiedenis omarmd en de wijnthematisering doorgevoerd. Terrasmeubilair en interieur zijn gemaakt van wijnvaten en wijnflessen. Muurdecoratie laat taferelen zien van de wijnoogst. Wijnkurken krijgen een tweede leven als vloer of muurisolatie. En natuurlijk zijn er fiets- en wandelroutes langs de talrijke wijngaarden en wijnhuizen. Ook mogelijk met Bag & Bike transportservice. Wel zo handig als je regelmatig flessen inslaat.
Zelftappen
Oh ja, men heeft hier overigens ook de oplossing gevonden voor het personeelstekort in de horeca (wat in Tsjechië overigens niet aanwezig is). In sommige etablissementen is de dinertafel voorzien van een eigen bier- of wijntapinstallatie. Op het eind van de avond wordt het literverbruik opgenomen en in rekening gebracht. Niet alleen voegt dit een extra beleving toe aan het drinken met vrienden of familie. Het verbruik neemt ook toe. En dus de omzet ook. Én de personeelskosten dalen. Wat wil je nog meer.
Wijnfestivals
In september wordt in Litoměřice de wijnoogst gevierd wat gepaard gaat met levendige jazz en folklore muziek. Ook zijn er riddergevechten, acrobaten, roofvogelshows en een vuurwerkshow. Aan het eind van het festival wordt bekend welke wijn de beste is. Ongeveer 50 kilometer verderop ligt Mělník, dat in hetzelfde weekend een wijnfeest organiseert (alleen een dag langer). Ook chateau Roudnice nad Labem heeft haar eigen wijnfeest.
Thematiseren? Zorg dat het onderwerp aansluit bij de regio en creëer verhalen.
Visit Czech en het toeristische bedrijfsleven in de Bohemen slaagt er in de unieke wijngeschiedenis van deze regio te cultiveren. Of het nu is met verhalen over jonge maagden die gebruikt worden om de wijnvaten te reinigen (‘wat de smaak ten goede zou komen’) of met de trotse uitspraak dat de Tsjechen de hoogste alcoholconsumptie ter wereld hebben (‘wij drinken hier geen 2 á 3 glazen per dag, maar 2 á 3 flessen’). Of met het feit dat men de wijn juist niet exporteert (‘de mensen moeten maar hier naartoe komen als ze onze wijnen willen proeven’).
Vakanties vormen de basis van onze beste verhalen. En verhalen vormen je vakantie. De Bohemen heeft begrepen hoe thematisering werkt.
www.visitczechia.com, www.branadocech.cz/en & www.visitcentralbohemia.com
Vergelijkbaar nieuws
Woezel & Pip krijgen eigen resort en themapark
“Stimuleer tevreden bezoekers om als ambassadeur van je park op te treden”
Thematisering: Winterse gezelligheid in Ermelo en Harderwijk
Laatste baandeel van nieuwe achtbaan Europa-Park geïnstalleerd
Uw nieuws op de website
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal? Laat het ons weten via [email protected] of via deze handige upload module. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de lancering van een nieuw product, bedrijfsovername, de opening van uw nieuwe locatie, of wat te denken van het winnen van een award.